Jumaat, 19 Jun 2009

SYIRIK


Rukun iman yang ke 6, percaya kepada qodhok dan qadar. Apa-apa yang berlaku keatas diri kita semuanya telah ditentukan oleh Allah SWT.

Allah jualah yang membinasakan dan menyelamatkan. Percaya kepada kepada makhluk sebagai penyelamat adalah perbuatan syirik.


Tidak disambar petir kerana iPod

ESSEX - Seorang remaja perempuan di sini iaitu Sophie Frost terselamat kerana petir yang menyambar iPod miliknya tidak menyebabkan badannya terbakar, lapor sebuah akhbar semalam.

Remaja yang berusia 14 tahun itu sedang berteduh di bawah sebatang pokok kerana hujan dengan gajet itu digantung pada lehernya ketika petir dengan kekuatan 300,000 volt menyambarnya.

Bagaimanapun, Sophie hanya mengalami luka kecil dan rambutnya berbau hangit apabila kilat itu mengalir melalui wayar fon kepala yang tergantung pada pakaian seragam sekolahnya dan tidak mengenai organ penting dalam badannya.

"Saya tidak mengingati apa yang berlaku tetapi semua orang menyatakan saya bernasib baik kerana iPod itu mengalihkan petir daripada mengenai badan saya," katanya ketika dirawat di sebuah hospital di sini.

Ibunya berkata: "Doktor-doktor menyatakan dia terselamat kerana iPod. Sophie bernasib baik kerana tidak memakai fon kepala ketika kejadian. Dia mungkin tidak akan terselamat jika memakai fon kepala," katanya. - Agensi


2 ulasan:

Faizal Rahman berkata...

Apa kaitannya kalau pakai fon kepala atau tidak?

MDFarid berkata...

Assalamualaikum,

Sama-sama ambil iktibar agar bertambah keimanan kita. Itu hanya wasilah sahaja. Allah mempu lakukan lebih dahsyat dari itu.

Kalau kelapangan jemputlah ke blog saya bertukar pendapat dan exchange link barangkali.

Blog saya. http://www.faridrashidi.com

Selamat Tahun Baru 1431H/2010M