Ahad, 29 November 2009

REZEKI: KITA BERUSAHA ALLAH YANG MENENTUKAN

Allah SWT menguji hamba2Nya dengan berbagai cara, dikurangkan hasil tanaman, dikurangkan hasil pendapatan... dan ada pula yang diuji dengan kekayaan. Hamba2Nya yang tabah dan sabar dalam ujian tersebut adalah orang2 yang berjaya, dan di akhirat menjadi penghuni Syurga.

PERITIWA 1

Petani rugi tanaman cili musnah


AZIZ menunjukkan pokok cili yang musnah di kebunnya
di Kampung Batu 3 akibat banjir di Kemaman, kelmarin.


KEMAMAN - Seorang petani, Aziz Dollah, 48, yang mengusahakan tanaman cili dan timun di Kampung Batu 3 kerugian lebih RM10,000 apabila kebunnya ditenggelami air akibat banjir minggu lalu.

Beliau yang menanam 500 pokok cili dan 1,000 pokok timun dijangka mengutip hasil awal bulan Disember ini

"Apa nak buat rezeki saya tidak ada kali ini, selain tanaman musnah, kelengkapan tanaman seperti paip turut dihanyut banjir," ceritanya ketika ditemui di kebunnya kelmarin.

Aziz berkata, tanamannya ditenggelami air ekoran hujan lebat yang melanda Terengganu baru-baru ini.


PERISTIWA 2

Kempunan jual kerapu RM700,000


JOHARI (kiri) bersama rakan-rakannya melihat bangkai ikan kerapu yang mati dalam sangkar ternakan mereka di Kampung Gong Batu, Setiu semalam.


SETIU - Dua hari lalu sekumpulan penternak ikan kerapu di Kampung Gong Batu terkejut melihat ikan mereka bernilai RM400,000 mati mengejut di kolam ternakan.


KERATAN Kosmo! semalam.


Nasib malang yang sama juga dialami oleh enam lagi penternak semalam juga dari kampung yang sama dan mereka pula kerugian sebanyak RM300,000.

Akibatnya, tiada lagi ikan kerapu yang diternak di kampung Gong Batu.

Semalam Kosmo! melaporkan sepuluh penternak di kampung tersebut kerugian RM400,000 kerana ikan kerapu mereka ternak mati secara mengejut yang dipercayai dicemari air banjir yang melanda negeri ini minggu lalu.

Seorang penternak, Johari Awang Besar, 49, berkata, kejadian disedari awal pagi semalam ketika dia pergi ke kawasan kolam ternakan itu untuk memberi makan ikan yang telah boleh dijual itu.

"Pada hari kejadian ikan kerapu milik penternak lain itu mati, iaitu pada pada Hari Raya Aidiladha, ikan peliharaan saya pula telah menampakkan lemah pergerakannya.

"Tetapi tidak sangka apabila beberapa pekerja turun ke sangkar untuk memberi makan pada awal pagi semalam, mereka mendapati kesemua ikan yang berada di 80 buah sangkar telah mati," katanya.

0 ulasan:

Selamat Tahun Baru 1431H/2010M